20. september 2024

Droner, krigen i Ukraine og fremtidens konflikter

Krigen mellem Rusland og Ukraine giver vigtige erfaringer til fremtidige væbnede konflikter og illustrerer fremfor alt den fremtrædende rolle, som droneteknologi vil spille fremover. Dronen har utvetydigt bevæget sig fra et perifert stykke udstyr til nu at fungere som en central teknologi i moderne krig mellem stater. CMS-rapporten "Drones, the Russo-Ukrainian War, and the Future of Armed Conflict” undersøger med udgangspunkt i Ukrainekrigen udviklingen i udbredelsen og brugen af droneteknologi, og hvad det betyder for Danmark. Rapporten er forfattet af Neil Renic og Johan Gröne Christensen og er udgivet i samarbejde med Djøf Forlag.

Tre tendenser i udbredelsen og brugen af droner
Rapporten redegør for tre tendenser i udbredelsen og brugen af droner. For det første ændrer udbredelsen af droner sig hastigt mht. kvantitet med et stigende antal statslige udbydere, modtagere og tilgængelige teknologier; mht. kvalitet med den hidtil usete, voksende rolle for den private og offentlige sektor; og i dybden med stater, der erkender vigtigheden af både en indenlandsk industriel base og internationale handelsforbindelse for sikre adgang til dronekapaciteter. For det andet ses der på slagmarken en stigende brug af masseproducerede, billige kommercielle droner, som pga. deres omkostningseffektivitet og brugervenlighed skaber væsentlige fordele i rekognoscerings- og kampoperationer. For det tredje er militær AI, herunder autonome droner, i hastig udvikling, og har et stort militært potentiale, men også er forbundet med en række udfordringer, bl.a. moralsk og juridisk. 

Anbefalinger
Rapportens centrale pointe er, at selv om droner er blevet helt centrale i moderne krigsførelse, har de en række begrænsninger, som betyder, at de ikke kan kompensere for grundlæggende udfordringer på slagmarken, som kan skyldes dårlig logistik eller svagheder i styrkedesign, deployering eller kvalitet. Fra dansk side er det derfor vigtigt på den ene side ikke at undervurdere droners fremtidige rolle i moderne krigsførelsen, og på den anden side ikke at overvurdere deres betydning i en forvrænget ”teknooptimisme”, der skygger for dronernes meget reelle begrænsninger. Rapporten formulerer slutteligt et sæt af anbefalinger med henblik på at sætte Danmark i stand til at navigere gennem et dronelandskab i hastig forandring.

Download CMS-rapporten ”Droner, Krigen i Ukraine og fremtidens konflikter” her.

Download det tilhørende CMS-memo.

Emner