29. april 2025

Hybride trusler i Nordatlanten: Udfordringer og anbefalinger for Kongeriget Danmark

De internationale sikkerhedspolitiske forandringer, vi i øjeblikket er vidner til, har konsekvenser for sikkerheden i Nordatlanten, hvilket skaber et presserende behov for at forstå trusler og kvalificere debatter om imødegåelse på tværs af Færøerne, Grønland og Danmark.

Dette policy-paper, redigeret af CMS-forsker Tobias Liebetrau, undersøger, hvordan den nuværende internationale sikkerhedssituation giver anledning til hybride trusler og relaterede sikkerheds- og forsvarspolitiske governanceudfordringer i Nordatlanten. Paperet analyserer og vurderer syv hybride trusler i Nordatlanten, der relaterer sig til cybersikkerhed, økonomisk sikkerhed, fødevaresikkerhed, påvirkningskampagner, telekommunikationsinfrastruktur, fiskeri og udenrigspolitik.

Policy-paperet opstiller en række anbefalinger til, hvordan de hybride trusler kan imødegås gennem nationale og regionale governancetiltag målrettet aktører og sektorer på tværs af Færøerne, Grønland og Danmark. Dermed systematiserer og syntetiserer policy-paperet det komplekse hybride trusselsbillede i Nordatlanten og tilbyder governanceforslag til gavn for hele Kongeriget. Bidragsyderne er Jeppe T. Jacobsen (Nationalt Forsvarsteknologisk Center), Alexander Behrndtz (SDU og FAK), André K. Jakobsson (SDU), Laura Kocksch (Aalborg Universitet), Mette S. Abildgaard (Aalborg Universitet), Rasmus Leander Nielsen (Grønlands Universitet) and Robert Imre (Færøernes Universitet) og Merete Lindstrøm (Royal Greenland).

Policy-paperet er udarbejdet med økonomisk støtte fra forskningsprogrammet “FASDiNA - Foreign Affairs, Security, and Defence Policy in the North Atlantic”, der administreres af Færøernes Forskningsråd. Det udgives af Center for Militære Studier i samarbejde med Grønlands Universitet og Færøernes Universitet.

Emner