7. juni 2024

Et wakeupcall for Europa som sikkerhedspolitisk aktør?

Efter Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 er forsvar og sikkerhed kommet højt på den politiske dagsorden i EU. EU-Kommissionen har iværksat flere initiativer, som bygger videre på EU’s fælles sikkerheds- og forsvarspolitik (FSFP), der blev etableret i sin nuværende form i Lissabontraktaten i 2009. Den nye CMS-rapport ”Et wakeupcall for EU som sikkerhedspolitisk aktør? EU's sikkerheds- og forsvarspolitik, krigen i Ukraine og afskaffelsen af det danske forsvarsforbehold” undersøger EU’s bestræbelser på at styrke sin sikkerheds- og forsvarspolitik og ser nærmere på betydningen heraf for Danmark efter afskaffelsen af EU-forsvarsforbeholdet. Rapporten er forfattet af postdoc Clemens Binder og er udgivet i samarbejde med Djøf Forlag.

Rapportens tre tematikker

Rapportens analyse beskæftiger sig med tre tematikker: Først debatten om strategisk autonomi, og hvordan udviklingen af FSFP styrker EU som en selvstændig sikkerhedspolitisk aktør. Dernæst hvordan FSFP styrker EU’s rolle som en global aktør.  Og endelig præsenteres medlemslandenes forskellige positioner på det sikkerheds- og forsvarspolitiske område og udfordringer i EU’s beslutningsprocesser vedr. FSFP.

Anbefalinger

FSFP har fået ny relevans for Danmark efter EU-forsvarsforbeholdets afskaffelse. Det betyder, at Danmark kan deltage fuldt i samarbejdet, herunder i samarbejdet under Det Europæiske Forsvarsagentur (EDA) og andre programmet, der vedrører opbygningen af militære kapaciteter. Det skaber både udfordringer og muligheder for Danmark. På den baggrund formulerer rapporten en række anbefalinger til, hvordan Danmark kan tilpasse sig, bidrage til og påvirke udviklingen af EU’s fælles sikkerheds- og forsvarspolitik fremover.

Download CMS-rapporten ”Et wakeupcall for EU som sikkerhedspolitisk aktør?" (på engelsk)

Download det tilhørende CMS-memo (på dansk).

Emner