2. juli 2024

Danmark som transitland i NATO

Ruslands annektering af Krim og efterfølgende invasion af Ukraine har skabt en ny sikkerhedspolitisk virkelighed og dermed stillet nye krav til NATO's afskrækkelsesprofil mod øst. Det har sat enablement højt på NATO's dagsordenen. Enablement handler grundlæggende om at kunne flytte tropper og militært udstyr fra et NATO-land til et andet uden forsinkelser før og under en sikkerhedspolitisk krise. CMS-rapporten ”Danmark som transitland i NATO: Enablement-dagsordenen i et dansk perspektiv” undersøger, hvad det øgede NATO-fokus på enablement og det nært beslægtede begreb 'værtsnationsstøtte' betyder for Danmark, og hvordan Danmark kan forbedre forudsætningerne for succesfuld enablement. Rapporten er forfattet af militæranalytiker Alexander Høgsberg Tetzlaff og er udgivet i samarbejde med Djøf Forlag.

Udfordringer for dansk enablement

Med udgangspunkt i en antagelse om, at enablement-dagsordenen kun vil blive vigtigere for dansk forsvars- og sikkerhedspolitik i fremtiden, fordi NATO vil have stigende forventninger til, at Danmark kan fungere som transitland for NATO-styrker, analyserer rapporten, hvordan dansk enablement er udfordret på en række områder såsom infrastruktur, organisering og lovgivning. Det er udfordringer, som ikke kun berører Forsvaret, men involverer en lang række andre samfundsaktører.

Anbefalinger

På den baggrund argumenterer rapporten for, at en styrkelse af rammerne for dansk enablement vil kræve et fokus på at adressere udfordringerne knyttet til enablements fysiske, organisatoriske og juridiske dimension. Rapporten formulerer en række anbefalinger til, hvordan det vil kunne gøres, og kommer i den forbindelse ind på bl.a. behovet for at indtænke militære hensyn i civilt styrede processer mht. infrastrukturplanlægning, behovet for at styrke koordinering på tværs af myndigheder og aktører fx gennem en national plan for enablement, samt behovet for skabe en mere fleksibel kriselovgivning.  

Download CMS-rapporten ”Danmark som transitland i NATO” her.

Download det tilhørende CMS-memo.

Emner