25. september 2023

Ny CMS-rapport: Små stater og store våben

Hvilke faktorer spiller ind, når småstater køber store våben og andet forsvarsmateriel? Og hvilke strategier bør en småstat som Danmark anvende ved materielanskaffelse? 

Det har dekan ved Forsvarsakademiet Henrik Breitenbauch og specialkonsulent ved Forsvarsakademiet Jens Vesterlund Mathiesen undersøgt i den nye CMS-rapport "Små stater og store våben - Materielanskaffelse i europæiske småstater”, som i væsentlig grad er udarbejdet, mens forfatterne var ansat på CMS.

Rapporten belyser, hvordan disse stater må prioritere og balancere forskellige nationale og internationale hensyn og bidrager med en række anbefalinger til videreudviklingen af Danmarks materielanskaffelsespolitik.

 

Rapportens anbefalinger

På baggrund af analysen konkluderer rapporten, at Danmark med fordel kan videreudvikle den militære materielanskaffelsespolitik samt gentænke den rolle, som Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) har i dansk forsvars- og sikkerhedspolitik.

Rapporten anbefaler, at beslutningstagerne bør overveje at tydeliggøre, hvordan deres politik imødekommer både nationale og internationale hensyn, som skal prioriteres og balanceres.

Derudover peger rapporten på, at man bør identificere og prioritere principper for brugen af forskellige typer af materielanskaffelse.

Læs mere om rapporten og download her

Emner