14. august 2017

Interview: CMS i Weekendavisen om nyt forsvarsbudget

På baggrund af rapporten ”Rørte vande – Europæisk sikkerhed og dansk forsvar i en opbrudstid”, udtrykker Breitenbauch, i et interview med Weekendavisen, at forsvarets situation er mere kompliceret end nogensinde. Det skyldes blandt andet, at forsvaret skal ændre fokus fra kun at omhandle asymmetriske trusler fjernt fra Danmark til en konventionel trussel i nærområdet i form af den russiske aggression.

Det forsvar, vi har nu, er i høj grad indrettet til internationale operationer, og det har vi gjort efter ønske fra USA og NATO. Nu lyder ordren derfra, at vi skal have større fokus på forsvar i nærområdet. Men der vil stadig være krav om, at vi kan yde bidrag til internationale opgaver, både i FN som fredsbevarende og i internationale koalitioner. Derfor skal vi nu kunne begge dele” udtaler Breitenbauch.

Hertil tilføjer Kristian Søby Kristensen, at det danske forsvar kunne styrkes på mange områder, når det omhandler truslen i nærområdet. Eksempelvis kan områdeluftforsvaret styrkes ved at udstyre vores fregatter med missilsystemer, men samtidig eksisterer også et ønske om at hæren skal bestå af flere soldater. Ambitionen lyder på en brigade som har den nødvendige kapacitet til at kæmpe selvstændigt.

Det illustrerer meget godt problemet og behovet for at prioritere, for hvert af de to ønsker ville sikkert kunne koste alle de ekstra penge, der bliver stillet til rådighed ved forliget”, siger Søby Kristensen.

Interviewet blev bragt i Weekendavisen fredag den 11. august