Center for Militære Studier får topplacering i global ranking af tænketanke
Center for Militære Studier på Københavns Universitet bliver i år placeret som nummer 19 ud af 85 førende internationale tænketanke på det forsvars- og sikkerhedspolitiske område. Centret rykker dermed en plads op i University of Pennsylvanias årlige globale ranking af tænketanke.
For andet år i træk ligger Center for Militære Studier på Københavns Universitet flot placeret i den årlige globale ranking af tænketanke fra University of Pennsylvania.
Synlige i spørgsmålet om Ukraine
I kategorien ”forsvars- og sikkerhedspolitiske tænketanke” rykker centret fra 20. pladsen til 19. pladsen blandt verdens mest anerkendte rådgivere på området. Det er der en grund til, mener Kristian Søby Kristensen, konstitueret leder af Center for Militærstudier, Institut for Statskundskab:
- Vi har arbejdet på at styrke vores internationale engagement og har især været synlige i spørgsmålet om Ukraine. Sammenlignet med de store tænketanke er vi en lille, men fleksibel tænketank. Netop fleksibiliteten gør os i stand til hurtigt at kunne analysere konsekvenserne af kriser, som den vi oplever i Ukraine, siger Kristian Søby Kristensen.
Centrets rapport ”Ukrainekrisen og forandringen af dansk forsvars- og sikkerhedspolitik” udkom i juni 2014. I rapporten diskuterer forskere i feltet blandt andet hvilke forudsætninger, der ændrede sig ved krisens begyndelse. Eksempelvis at der i fremtiden vil være et kortere strategisk varsel på grund af Ruslands vilje og evne til at bruge væbnet magt i sit nærområde.
Afgørende at forstå Ukraine-situationen
Kristian Søby Kristensen mener, det er afgørende at arbejde på at forstå, hvad der sker i Ukraine og hvilke strategier, der er behov for at arbejde videre med i Danmark og internationalt:
- Situationen i Ukraine har skabt en helt ny sikkerhedspolitisk situation ikke kun mellem USA og Rusland, men også i Europa og i Danmarks nærområder. Æraen efter den kolde er slut og Rusland er ikke længere en partner, men opfører sig som en modstander, siger Kristian Søby Kristensen.
Vigtigt at kende Ruslands syn på Vesten
Europa og USA er langt fra færdige med at analysere og debattere sikkerhedspolitik. På Center for Militære studier er det især Danmarks og Vestens forhold til Rusland, der kommer til at spille en væsentlig rolle i centrets kommende arbejde, og ifølge Kristian Søby Kristensen, er der behov for at Danmark gør sig klart, hvordan man vil forholde sig til Rusland.
Centret udgav i december 2014 en rapport om Rusland, der ser nærmere på eliten i Rusland og dens syn på Vesten. Forskerne bag rapporten vurderer blandt andet, at Ruslands elite ønsker revanche mod Vesten, der ses som en hyklerisk undertrykker af Ruslands interesser.
Kontakt
Konstitueret centerleder, seniorforsker
Kristian Søby Kristensen
Center for Militære Studier
Mobil: +45 28 72 90 17
Emner
Kontakt
Kristian Søby Kristensen
Konstitueret centerleder, seniorforsker
Center for Militære Studier
Mail: ksk@ifs.ku.dk
Mobil: +45 28 72 90 17
Nina Henriette Hennesø Pedersen
Kommunikationsmedarbejder
Institut for Statskundskab
Verdens tænketanke
Hvert år kortlægger The Think Tanks and Civil Societies Program ved University of Pennsylvania feltet af tænketanke verden over og ser på udviklingen af dem.
I The Global go-to Think Tank Index bliver forskere, universitetsansatte, journalister, beslutningstagere og andre med indsigt i tænketanksverdenen bedt om at rangere deres kollegaer på baggrund af kvalitet, omdømme, indflydelse og en lang række andre kriterier.
I den nyeste kortlægning, der blev offentliggjort den 29. januar 2016, deltog 4.750 personer. Ekspertpanelet, der bestod af mere end 1.900 personer, fik til opgave at rangere i alt 6.846 tænketanke i 182 lande inden for 52 kategorier.
Om Center for Militære Studier
Center for Militære Studier (CMS) blev grundlagt i 2010 i et samarbejde med Forsvarsministeriet og partierne bag forsvarsforliget. CMS er et af en række forskningscentre ved Institut for Statskundskab på Det Samfunds-
videnskabelige Fakultet under Københavns Universitet. Centret har en række forskningsbevillinger, men er primært finansieret over forsvarsforliget. Bevillingen blev i 2012 forlænget til 2017.