30. januar 2018

Nyt forsvarsforlig er en solid begyndelse

Med det nye forsvarsforlig bliver der for alvor tilført flere penge til forsvaret, men forliget indeholder næppe svar på alle de udfordringer, der lurer i den kommende forligsperiode.

En række udfordringer lurer forud
For første gang i nyere tid bliver der med det ny forsvarsforlig for alvor tilført flere penge til forsvaret. Det er et forlig, som især afspejler, at der atter hersker en øst-vest-magtbalancelogik i Europa, hvor Ruslands udenrigspolitikske linje udgør et geopolitisk problem. Men ifølge centerleder Henrik Breitenbauch og vicecenterleder Kristian Søby Kristensen lurer en række udfordringer for dansk forsvar fortsat.

Breitenbauch og Søby Kristensen peger blandt andet på, at det kan blive en udfordring at nå at bruge pengene. Hertil bliver det en kunst at sørge for at investere i ikke blot det rigtige materiel, men også de rigtige mennesker. Derudover lurer der fortsat en fare for, at Danmark bliver mere marginaliseret og derfor mindre sikkert, hvis danske samarbejdspartnere organiserer dele af deres forsvarspolitik i EU – her står Danmark, pga. det danske forsvarsforbehold, udenfor.

Kronikken er udgivet i Jyllands-Posten og kan tilgås i fuld længde her.