Ph.d.-studerende Josefine Kühnel Larsen har været på feltarbejde hos Rwanda Defence Force – Københavns Universitet

Center for Militære Studier > Nyheder > Ph.d.-studerende Josef...

07. november 2012

Ph.d.-studerende Josefine Kühnel Larsen har været på feltarbejde hos Rwanda Defence Force

Josefine Kühnel Larsen, Ph.d.-studerende på Center for Militære Studier, har tilbragt 6 måneder under Afrikas sol med soldater fra Rwandas forsvar for at få et indblik ind i hvad der gemmer sig bag kasernernes murer, og hvem personen under militær-uniformen er.

Hun har blandt andet observeret soldaternes træningsforberedelser til fredsbevarende missioner, interviewet soldater om deres selvforståelse og missionserfaring og lavet en sprøgeskemaundersøgelse med dem. Fra sit kontor i Rwandas forsvarsministerium og gennem interviews med beslutningstagere har hun fået indblik i de politiske processer som informerer militærets kultur og soldaternes identitet.

Rwandas soldater har rig kamperfaring, samt erfaring med forsoning, konfliktløsning og genopbygning efter krigen og folkemordet i 1994 og fra fredsbevarende operationer. Rwanda er det land i verden, der leverer det sjette største militære styrkebidrag til FN's fredsbevarende operationer. Rwandas militær har været anklaget for menneskerettighedskrænkelser, mineraludnyttelse samt støtte til rebelgrupper i DRC siden 90erne, men hvem er den Rwandiske soldat, og kan soldater som har været fokuseret på kamp og at udøve vold, bruges til at skabe fred og sikkerhed i FN regi?