8. september 2017

Kronik: Finland og Sverige skubber til grænsen for NATO-medlemskab

Hvor langt kan Finland og Sverige strække grænsen mellem NATO-medlemskab og -partnerskab?

Om få dage iværksætter Sverige en omfattende militærøvelse, Aurora 17, der forløber sig over tre uger, involverer mere end 19.000 svenske tropper og foregår på svensk territorium.

Ifølge Laura Hollænder Schousboe, cand. mag. og videnskabelig assistent ved Center for Militære Studier, illustrerer øvelsen, at der med de seneste russiske aggressioner er opstået en ny sikkerhedspolitisk situation i Østersøregionen, som har øget samarbejdet mellem Finland, Sverige og NATO. Øvelsen er blot den seneste i en lang række af tiltag, som integrerer de to alliancefrie lande tættere med NATO.

Selvom de tre parter har store fælles strategiske interesser, er et officielt finsk og svensk medlemskab af NATO udelukket på den nære sigt. Den mulige russiske reaktion på en sådan øst-udvidelse af NATO’s territorium kan imod hensigten forværre de to landes sikkerhedssituationer, frem for at forbedre den. Derfor kan vi forvente, at NATO, Sverige og Finland vil videreudvikle deres militære samarbejde og fortsat strække grænsen mellem partnerskab og alliancemedlemsskab.

Artiklen kan tilgås på Berlingske.dk ved at klikke her.