31. maj 2018

De fejl, vi skal forsøge at undgå i Somalia

På trods af store udfordringer med blandt andet maritime trusler, stærke terrorgrupper som al-Shabaab og nye flygtningestrømme gør Somalia fremskridt. Men skal landet forblive stabilt, kræver det, at det internationale samfund fortsat engagerer sig. For hvis ikke Somalias store udfordringer adresseres, kan de blive til problemer for omverdenen.

Tre risici donorer skal have for øje
I et land, hvor interne klandynamikker skaber stor usikkerhed i befolkningen, og hvor politiske strukturer forsat er skrøbelige, er det afgørende at træde varsomt, mener Lindskov Jacobsen og peger på, at ellers velmente interventioner får utilsigtede konsekvenser.

I den seneste udgave af Ræson udfolder hun tre særlige opmærksomhedspunkter, som donorer bør holde sig for øje, hvis de vil sikre holdbare og langsigtede løsninger. Dels gælder det den politiske splittelse, den porøse sikkerhedssituation samt, at man ikke risikerer bare at flytte fremfor at fjerne problemerne.

Med de tre risici in mente skal vi koble etableringen af infrastruktur med tilstedeværelse og legitimitet for at undgå fejl: ”det kræver tilstedeværelse og monitorering at møde de dynamikker, der udspiller sig i Somalia”, skriver Lindskov Jacobsen.

Artiklen kan læses i den trykte udgave af Ræson.