22. november 2016

Dansk bidrag til missilskjold er ikke længere på Natos ønskeliste

Dansk bidrag til missilskjold er ikke længere på Natos ønskeliste, skriver ingeniøren.dk idag. Det har ellers siden 2014 været planen, at Danmark skulle bidrage til Natos ballistiske missilforsvar med nye radarer på danske fregatter. På Natos styrkemål 2017 fremgår i stedet et ønske om, at Danmark investerer i nye luftværnsmissiler.

I den forbindelse udtaler Center for Militære Studiers militæranalytiker, Hans Peter Michaelsen:

”Med langtrækkende luftværnsmissiler kan fregatterne deltage i nogle helt andre typer af missioner. De kan eksempelvis deltage i forsvaret af en større flådestyrke eller af landområder nær havet,” siger han til Ingeniøren.

Det er endnu ikke sikkert, at Danmark følger den nye ændring fra Natos side. En mulighed kunne være at udskyde indkøbet af radarer til missilforsvaret og det virker militært set fornuftig at investere i luftværnsmissiler, før man investerer i missilforsvar, mener Hans Peter Michaelsen. På den måde udbygger man trinvist fregatternes kapacitet indenfor konventionelt luftforsvar, for derefter på et senere tidspunkt at opgradere fregatterne til det mere avancerede ballistiske missilforsvar.

Læs hele artiklen i Ingeniøren her.