19. december 2024

CMS Forsvarskonference 2024

Siden indgåelsen af det historiske rammeforlig d. 28. juni 2023 er der taget store forsvarspolitiske beslutninger i Danmark. De første politiske delaftaler tegner konturerne for fremtidens danske forsvar, mens det nordiske forsvarssamarbejde udvikler sig og integreres i NATO. Alliancen reformerer kommando- og styrkestrukturen, og NATO’s nye forsvarsplaner med beredskabsstyrker skaber nye forudsætninger for dansk forsvar. På CMS’ Forsvarskonference 2024 blev de vigtigste strategiske emner i dansk forsvars- og sikkerhedspolitik diskuteret, såvel som generelle udfordringer og prioriteringer i forhold til udviklingen af det danske forsvar.

Center for Militære Studiers årlige forsvarskonference blev i år afholdt den 11. december og samlede centrale aktører fra det forsvars- og sikkerhedspolitiske miljø i Danmark i Ingeniørernes Hus. Under overskriften "Mod et nyt dansk forsvar i Norden og NATO" blev implementeringen af forsvarsforliget, udviklingen af det nordiske samarbejde og NATO samt de politiske rammer for dansk forsvarspolitik diskuteret.

Koncernstyringsdirektør Poul Taankvist indledte konferencen med en beskrivelse af Forsvarsministeriets implementeringsarbejde og pegede på centrale, interne udfordringer såsom nedslidte kapaciteter, rekrutteringsproblemer og kritik fra Rigsrevisionen. Herefter talte forsvarsminister Troels Lund Poulsen, som betonede nødvendigheden af øgede investeringer i Rigsfællesskabet og et styrket nordisk samarbejde, især efter Sveriges og Finlands NATO-medlemskab. Han understregede også Danmarks vedvarende støtte til Ukraine, bl.a. gennem den kommende Ukraine 3.0-model, der kombinerer offentlige og private investeringer i ukrainske forsvarsvirksomheder.

Viceforsvarschef Kenneth Pedersen talte efter ministeren og kortlagde et forandret sikkerhedspolitisk landskab, hvor hybrid- og cybertrusler kræver en ny form for beredskab. Han fremhævede bl.a. Danmarks strategiske placering i Østersøen og Arktis som kerneområder for fremtidens forsvar.

Det første af konferencens tre paneler fokuserede på Norden i NATO og de forsvars- og sikkerhedspolitiske implikationer for Danmark. Tre nordiske forskere - Anna Wieslander (Atlantic Council), Niels Byrjalsen (CMS) og Karsten Friis (Norsk Utenrikspolitisk Institutt) - diskuterede, hvordan et styrket nordisk forsvarssamarbejde kan integreres i NATO uden at skabe interne konflikter. Panelet drøftede også, om Norden vil blive rammesættende for Danmarks forsvarspolitik.

Konferencens andet panel tog udgangspunkt i de politiske rammer for dansk forsvar, hvor Michael Zilmer-Johns (fhv. Udenrigsministeriet), Lene Holm Pedersen (Institut for Statskundskab, KU), Hans Mortensen (Weekendavisen) og Kristian Søby Kristensen (CMS) bl.a. drøftede fordelene ved den danske forligsmodel samt behovet for forbedret økonomistyring og øget åbenhed. Forslag som oprettelse af et nationalt sikkerhedsråd og en styrkelse af Folketingets udvalg blev fremhævet som mulige løsninger på de politiske udfordringer.

Konferencen sluttede af med en paneldebat med fire medlemmer af Folketingets Forsvars-, Samfundssikkerheds- og Beredskabsudvalg, hhv. Aaja Chemnitz (Inuit Ataqatigiit), Anne Valentina Berthelsen (Socialistisk Folkeparti), Kasper Roug (Socialdemokratiet) og Sascha Faxe (Alternativet). De diskuterede de vigtigste prioriteter for fremtidens forsvar, herunder Grønlands kritiske infrastruktur, øget overvågning i Arktis og behovet for flere frivillige i Forsvaret. Paneldeltagerne var enige om vigtigheden af at opbygge Forsvaret og tackle udfordringerne med økonomistyring og folkelig opbakning.

Emner