14. juni 2024

CMS-forsker udgiver artiklen "Tragic reflection, political wisdom, and the future of algorithmic war"

Neil Renic, forsker ved Center for Militære Studier, har udgivet artiklen ”Tragic reflection, political wisdom, and the future of algorithmic war” i tidsskriftet Australian Journal of International Affairs.

Artiklen diskuterer brugen af kunstig intelligens og machine learning i beslutninger om brug af militær magt. Et argument i litteraturen er, at beslutninger baseret på algoritmer og sandsynlighedsberegning vil kunne imødegå menneskeligt bias (fx gruppetænkning) i beslutningstagningen og dermed resultere i bedre informerede beslutninger.  På den anden side er der en stigende bekymring for, at hvis der lægges stor vægt på computergenerede outputs i beslutninger om brug af militær magt, vil det kunne gå ud over værdien af menneskelig viden og erfaringer i forbindelse med sådanne beslutninger og medføre et automatiseringsbias.

Renic argumenterer for, at selvom vi gør klogt i at være forsigtige over for et automatiseringsbias i menneske-maskine-beslutninger, bør vores bekymring også gå videre end dette. Han påpeger, at øget hastighed og manglende fleksibilitet i – samt falsk tillid til – algoritmisk assisteret beslutningstagning sløver bevidstheden om de tragiske konsekvenser ved brugen af militær magt, hvilket gør uforsigtig og umoralsk magtanvendelse mere - ikke mindre - sandsynlig.

Læs artiklen her.

Emner