13. september 2024

CMS bidrager til folketingskonference om nordisk-baltisk forsvar og sikkerhed

Mandag den 9. september afholdt Folketinget i samarbejde med CMS konferencen” "A new era in Nordic-Baltic security and defence Challenges and opportunities after the NATO enlargement". Her mødtes beslutningstagere, embedsfolk og eksperter fra hele Norden og Østersøregionen for at diskutere ændringerne i det forsvars- og sikkerhedspolitiske landskab i Østersøregionen og Nordeuropa efter Ruslands invasion af Ukraine og den nordiske udvidelse af NATO.

Konferencen blev åbnet af Forsvarsminister Troels Lund Poulsen. Center for Militæres Studiers forskere bidrog som ordstyrere under konferencens tre paneldebatter.

Konferencens første debat handlede om det regionale samarbejde inden for sikkerhed og forsvar, herunder i NORDEFCO. Debatten fokuserede på ligheder og forskelle i trusselsopfattelser og prioriteringer i de nordiske, baltiske og arktiske regioner samt nye muligheder for regionalt samarbejde. Debatten blev modereret af Niels Byrjalsen.

Anden debat omhandlede hybridtrusler og kritisk infrastruktur. Her diskuterede panelet de regionale udfordringer i forbindelse med beskyttelsen af kritisk infrastruktur og hybridtrusler. Debatten blev modereret af Tobias Liebetrau.

Slutteligt modererede Kristian Søby Kristensen en debat om, hvilke udfordringer det nye sikkerhedspolitiske landskab har for demokratierne i Norden og landene i Østersøregionen. Her diskuterede paneldeltagerne de udfordringer, som landene står over for med hensyn til organisering og finansiering af sikkerhed og forsvar og parlamentarisk kontrol med sikkerhed og forsvar.

Læs mere om konferencen her.

Emner