Nyheder – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Center for Militære Studier > Nyheder

Nyheder

Nyheder fra CMS / News from Centre for Military Studies

Rapport om FN's reformproces udgives på engelsk

28. april 2017

Rapporten er udarbejdet af seniorforsker Katja Lindskov Jacobsen og ph.d.-stipendiat Troels Gauslå Engell og opridser de vigtigste udfordringer og muligheder ved den begyndende reformproces af FN’s fredsarbejde.

Læs mere

’Problemet med varselsskud er, at der skal være mulighed for eskalation’

10. april 2017

Var det amerikanske missilangreb på det syriske regimes luftbase i sidste uge, udtryk for et fornyet amerikansk engagement i den syriske borgerkrig på længere sigt, eller blot en symbolsk advarsel? Hvilke militære kort har Trump overhovedet på hånden hvis han ønsker at markere sig yderligere i konflikten – og hvordan vil Rusland reagere?

Læs mere

CMS afholder seminar om Grønlandskortet

06. april 2017

Fire oplægsholdere diskuterede, om Arktis bør være Danmarks nye udenrigspolitiske satsningsområde, og hvorvidt Rigsfællesskabet er gearet til at være en ’arktisk stormagt’. 

Læs mere

CMS-forsker gæster baltisk forsvarskonference

05. april 2017

Seniorforsker ved Center for Militære Studier Dr. Gary Schaub talte om hybrid maritim krigsførelse i Østersøen, og præsenterede mulige tiltag, som landene i regionen i fællesskab kan tage for at reducere medfølgende risici.

Læs mere

Halter Danmark bagud i Arktis?

05. april 2017

Jon-Rahbek Clemmensen gæstede i går DR Deadline for at præsentere sin analyse af Grønlandskortets rolle i Danmarks udenrigspolitiske relation til USA.

Læs mere

Trusler mod NATO’s nordlige flanke

04. april 2017

Østersøen har flere svage punkter, hvor Rusland kan teste Vestens beslutsomhed.

Læs mere

Hvad betyder valget af Trump for nordisk sikkerhedspolitik?

03. april 2017

Ny artikel af Henrik Breitenbauch: ”Det store nordiske rum: Trump, Putin og geopolitikkens uafvendelighed". 

Læs mere

Kan kunst og humor blive Syriens redning?

15. marts 2017

Hvilken rolle spiller kunst og humor i forbindelse med krigen i Syrien?  Helle Malmvig fortæller i Politikens kronik om borgerkrigen i Syrien – med kunst og kreativ aktivisme i fokus.

Læs mere

CMS Hosts Nordic-Baltic Defence and Security Cooperation Workshop

10. marts 2017

On Thursday March the 9th, Centre for Military Studies hosted a workshop on defence cooperation in the Nordic-Baltic Region, bringing together experts from nine countries around or near the Baltic Sea. 

Læs mere

CMS udgiver rapport om effektiv udnyttelse af lokale resurser i det arktiske område

28. februar 2017

En ny rapport med titlen ’Utilising Local Capacities’ udarbejdet af Andreas Østhagen, seniorforsker ved The Arctic Institute, stiller skarpt på håndteringen af potentielle maritime kriser i det Arktiske område. Rapporten fokuserer på hvilke typer af resurser der findes i arktiske samfund, og hvordan de nationale myndigheder vil kunne udnytte dem yderligere.

Læs mere

CMS udgiver rapport om autonome våbensystemer

24. februar 2017

En ny rapport med titlen ’In, On, or Out of the Loop’ udarbejdet af seniorforsker Gary Schaub Jr. og militæranalytiker Jens Wenzel Kristoffersen stiller skarpt på militære våbensystemers stigende evne til at udføre funktioner autonomt.

Læs mere

Bring Europas finansministerier ind i geopolitikken

17. februar 2017

Hvis ikke Danmark og en række NATO-lande i Europa præsenterer konkrete planer for at øge deres forsvarsbudgetter inden årets udgang, vil USA "moderere" sine forpligtelser til alliancen. Sådan lød advarslen fra USA's forsvarsminister, James Mattis, på denne uges møde blandt NATO's forsvarsministre. War on the Rocks bringer i dag et indlæg af centerleder, Henrik Breitenbauch, som analyserer udviklingen i de europæiske landes forsvarsbudgetter.

Læs mere

Trudeau reducerer flyvevåbnets kapabiliteter

17. februar 2017

Gary Schaub og Richard Shimooka forudser, at den canadiske beslutning om at købe F-18 kampflyet vil hæve prisen på F-35.

Læs mere

Flyt NATO til Washington

09. februar 2017

NATO bør flytte sin Allied Command Transformation fra Norfolk til Washington, lyder det fra Magnus Nordenman og Henrik Breitenbauch i dette indlæg.

Læs mere

Center for Militære Studier får igen tildelt en topplacering på global ranking af tænketanke

27. januar 2017

Center for Militære studier er i år placeret som nummer 21 ud af 110 af verdens førende internationale tænketanke på det forsvars- og sikkerhedspolitiske område. CMS har været med helt fremme i de seneste fire rankings, hvor eksperter vurderer tænketanke på baggrund af kvalitet, omdømme og indflydelse. Den gode placering CMS igen i år har fået, cementerer centerets evne til at producere forskning af høj international kvalitet, samt at mindske afstanden mellem forskningsverden og de politiske beslutningstagere. 

Læs mere

CMS udgiver sit årlige 'Sikkerhedspolitiske barometer'

16. januar 2017

CMS har for fjerde år i træk udgivet sit 'Sikkerhedspolitiske barometer', der tager pulsen på dansk udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik ved indgangen til 2017.

Læs mere

CMS udgiver rapport om militære bidrag til national terrorbekæmpelse

30. december 2016

Læs rapportens komparative analyse af modellen for samarbejde mellem politi og forsvar i Danmark, Norge, Storbritannien og Frankrig her.

Læs mere

Ny rapport beskriver militære operationer i urbant terræn

29. december 2016

Læs Center for Militære Studiers rapport om tendenser og udfordinger for militære operationer i urbant terræn.

Læs mere

Ny CMS-rapport om forbedring og fornyelse af FN’s fredsarbejde

21. december 2016

Center for Militære Studier udgiver en ny rapport, der opridser de politiske og praktiske udfordringer ved den begyndende reformproces af FN’s fredsarbejde.

Læs mere

Skal vi undgå et dansk Bataclan, bør vi lære af udlandet

15. december 2016

Bataclan-teatret i det østlige Paris den 13. november 2015: ”Soldaterne havde hverken mandat til eller ordre om at rykke ind (…) Soldaterne blev derfor uden for teatret, og man måtte i stedet vente en halv time på, at politiets specialuddannede betjente ankom og overtog operationen. Imens dræbte terroristerne 89 mennesker.”
Bataclan-tragedien er med andre ord et vidnesbyrd om, at tab af menneskeliv ...

Læs mere

CMS søger studenter og videnskabelige assistenter

14. december 2016

Har du lyst til at arbejde på en centralt placeret universitetstænketank med tråde ud i dansk og international politik? Vi søger nye studenter og videnskabelige assistenter til Center for Militære Studier.

Læs mere

Partnerskab kræver lederskab

13. december 2016

”Ingen der påtager sig ansvaret for at drive partnerskabspolitikken fremad på NATO’s agenda," lyder det fra Laura Schousboe i dagens Ræson.

Læs mere

Grønne løsninger på militære udfordringer vinder indpas

09. december 2016

Hør Orientering på P1, hvor Kristian Knus Larsen fortæller om grønne løsninger på fremtidens forsvar.

Læs mere

Hvem er USA's nye forsvarsminister?

07. december 2016

P1 Morgen interviewede i lørdags CMS’ Henrik Breitenbauch, og du kan blandt andet høre, hvorfor Mattis betegnes som en intellektuel soldat.

Læs mere

Klare prioriteringer i regeringens sikkerhedspolitik?

30. november 2016

”Strategien har potentiale til at forandre den måde, vi laver sikkerhedspolitik på i Danmark," lyder det fra centerleder Henrik Breitenbauch på Altinget.dk, hvor han tager temperaturen på sikkerhedspolitikken i det nye regeringsgrundlag.

Læs mere

Har 1800 tallets Napoleon III noget tilfælles med kommende præsident Trump?

29. november 2016

I en ny artikel præsenterer James Der Derian et nyt perspektiv på den kommende amerikanske præsident ved at undersøge hvordan det lykkedes Napoloen III at genindføre kejserdømmet i Frankrig, kun få år efter at han ellers var kommet til magten som folkevalgt præsident. 

Læs mere

Dansk bidrag til missilskjold er ikke længere på Natos ønskeliste

22. november 2016

Som reaktion peger militæranalytiker Hans Peter Michaelsen på muligheden for atudskyde indkøbet af radarer til missilforsvaret for i stedet i første omgang at fokusere på luftværnsmissiler.

Læs mere

Nordisk forsvarssamarbejde på programmet

21. november 2016

Hvor står det nordiske forsvarssamarbejde i dag ? Og hvad er perspektiverne for fremtiden?

Læs mere

Hvad betyder Trump for sikkerhedspolitikken?

16. november 2016

Hør Henrik Breitenbauch analysere mulige konsekvenser af det amerikanske præsidentvalg i Radio 24Syvs programmer ’Det Røde Felt’ og ’Cordua og Steno’.

Læs mere

Artikel: Straffedomstolens kreative juridiske metode

16. november 2016

I en ny artikel undersøger Marc Schack fra Center for Militære Studier og Astrid Kjeldgaard Pedersen fra Center for International Ret, Konflikt og Krise Den Internationale Straffedomstols praksis i forhold til højrangerende tiltaltes immunitet.

Læs mere

Hvad skal USA’s allierede forvente af præsident Trump?

15. november 2016

NATO’s største udfordring er Trumps opfattelse af, hvad Putin er ude på. Det udtaler centerleder Henrik Breitenbauch til den amerikanske avis CS Monitor.

Læs mere

CMS udgiver rapport om hybrid maritim krigsførelse

11. november 2016

NATO og alliancens partnerlande står overfor geografiske, såvel som, økonomiske og politiske udfordringer, når Ruslands brug af hybrid krigsførelse i Østersøregionen skal håndteres.  

Læs mere

Teknologi og forsvarsplanlægning

08. november 2016

Center for Militære Studiers militæranalytiker, Hans Peter H. Michaelsen, fortæller om teknologi og forsvarsplanlægning ved IDA's symposium, "Teknologiske og materielmæssige udfordringer til fremtides forsvar."

Læs mere

Foredrag: Forsvarets rolle i dansk terrorbekæmpelse

02. november 2016

Skal Danmark i højere grad benytte forsvaret til at støtte politiets indsats mod terror?

Det spørgsmål danner udgangspunktet for et foredrag på Forskningscentret CORA, hvor Center for Militære Studiers Marc Schack fortæller om forholdet mellem politi og forsvar i forbindelse med terrorbekæmpelse.

Læs mere

Terror til søs

02. november 2016

Problemer til vands opstår til lands, lyder et hovedbudskab fra sikkerhedsanalytiker Ulrik Trolle Smed, der tirsdag var gæst i P1-programmet Droner og kanoner.

Læs mere

Slaget om Mosul

01. november 2016

”Mosul er et af de værste steder, man overhovedet kan forestille sig at lave en militær operation," lød det fra centerleder Henrik Breitenbaunch på TV 2 her til morgen.

Læs mere

Hybrid maritim krigsførelse

25. oktober 2016

Seniorforsker dr. Gary Schaub Jr., har forsket indgående i russisk anvendelse af hybride strategier i Østersøen og vil i forlængelse heraf holde oplæg over dette tema på U.S. National Defence University i Washington.

Læs mere

Luftmagt på dagsordenen

13. oktober 2016

I starten af oktober deltog Gary Schaub Jr., seniorforsker ved Center for Militære Studier, i ’2016 Joint Air & Space Power’-konferencen afholdt af NATOs Joint Air Power Competence Centre (JAPCC).

Læs mere

CMS rapport "Russisk Politik i Arktis efter Ukrainekrisen" er nu tilgængelig i en engelsk version

11. oktober 2016

Rapporten undersøger hvorvidt Ukrainekrisen, og det forværrede forhold mellem Vesten og Rusland siden 2014, har haft en betydning for russisk politik i Arktis.

Læs mere

CMS afholder seminar om globale sikkerhedstrends

29. september 2016

Den 5. oktober kl. 14:30 afholder Center for Militære Studier et seminar med titlen "Global defence trends: Threats and budgets in a Nordic perspective".  

Læs mere

CMS udgiver pjece om NATO's missilforsvar

08. juli 2016

Center for Militære Studier har netop udgivet pjecen "NATO's missilforsvar - helt enkelt".

Pjecen beskriver kort, hvad NATO’s ballistiske missilforsvar (NATO BMD) er, hvad formålet med missilforsvaret er, og hvordan Danmark kan tænkes at indgå i det. Baggrunden er de seneste tre NATO-topmøder op til og med Wales, herunder de udmeldinger, som såvel nuværende som tidligere regeringer er kommet med.

Læs mere

Den kurdiske forbindelse: Alliancepartnere eller terrorister?

15. juni 2016

Marc Schack, ph.d. og forskningsassistent ved CMS, har i det nyeste nummer af Ræson skrevet en artikel om de politiske og juridiske vanskeligheder ved forskellige opfattelser af kurderne.

Læs mere

Folkemødet 2016

13. juni 2016

Center for Militære Studier er med til dette års Folkemøde på Bornholm. Centerleder Henrik Ø. Breitenbauch og seniorforsker Kristian Søby Kristensen vil deltage i en række arrangementer om eksempelvis NATO's fremtid, flygtningekrisen og dansk sikkerhedspolitik.

Læs mere

Høring om kampfly

25. maj 2016

Forsvarsudvalget afholder høring om kampfly i dag mellem 9:15 - 13:00 i Landstingssalen på Christiansborg. Udvalget har bedt en række eksperter og industri-repræsentanter give deres besyv med regeringens indstilling af F-35, og her vil Center for Militære Studiers centerleder Henrik Ø. Breitenbauch samt seniorforsker Gary Schaub komme med hhv. en ekstern vurdering af indstillingen samt berette om de internationale erfaringer med køb af kampfly.

Læs mere

CMS udgiver rapport om Russisk Politik i Arktis efter Ukrainekrisen

18. maj 2016


Rapporten undersøger hvorvidt Ukrainekrisen og det forværrede forhold mellem Vesten og Rusland siden 2014 har haft en betydning for russisk politik i Arktis.

Læs mere

CMS-kronik i dagens Berlingske: Styrk Folketinget i sikkerhedspolitikken

11. maj 2016

I en kronik i dagens Berlingske konkluderer Center for Militære Studiers centerleder Henrik Breitenbauch og vicecenterleder Kristian Søby Kristensen, at: ”Snak og håndsoprækning [ikke] gør det alene. En stærkere debat om udenrigs- og sikkerhedspolitikken kræver et stærkere parlament”.

Læs mere

Taksøe-Jensen udredning 2. maj 2016

21. april 2016

Københavns Universitet og Det Udenrigspolitiske Selskab inviterer til et præsentationsseminar, hvor Taksøe-Jensen vil præsentere sin udredning. Forskerne i panelet, som bl.a. tæller CMS centerleder Henrik Ø. Breitenbauch, vil være med til at moderere debatten.

Læs mere

Flygtningekonference: CMS i dialog med Kristian Jensen

14. april 2016

Den 17. maj diskuterer Udenrigsminister Kristian Jensen og Centerleder ved CMS Henrik Ø. Breitenbauch stabilisering og gråzoner mellem krig og fred. Det sker til Københavns Universitets konference om flygtningestrømme, FLYGT2016, hvor politikere samt eksperter fra en lang række forskellige områder præsenterer deres perspektiver på flygtningekrisen.

Læs mere

CMS deltager i ” Joint Air and Space Power Think Tank Forum”

12. april 2016

Den 5-7. april deltog CMS Seniorforsker Gary John Schaub Jr. i et ” Joint Air and Space Power Think Tank Forum” i Madrid. Formålet med forummet var at udveksle informationer angående sammensætning af og ansvarsområder for tænketanke, luftkrigsførelsescentre, flyvevåbnenes hovedkvarterer og NATO-landendes officersskoler. Som en del af forummet udvekslede deltagerne informationer om deres projekter og diskuterede mulige områder for samarbejde.

Læs mere

CMS søger en analytiker – tiltrædelse snarest muligt

30. marts 2016

Vil du arbejde med strategisk forskning og forskningsbaseret myndighedsbetjening indenfor aktuelle forsvars- og sikkerhedspolitiske spørgsmål, styrke dine analytiske færdigheder, dine formidlingsevner og dit netværk på det forsvars- og sikkerhedspolitiske område?

Så søg denne 2-3-årige stilling som analytiker på Center for Militære Studier (CMS) ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, som er ledig til besættelse snarest muligt.

Læs mere