Nyheder – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Center for Militære Studier > Nyheder

Nyheder

Sommerskole: To ugers undervisning kulminerede med ordførerdebat

17. august 2017

Årets traditionsrige sommerskole om dansk forsvarspolitik og strategiske studier sluttede i dag i spændende selskab med Holger K. Nielsen, Rasmus Jarlov, Henrik Dam Kristensen, Marie Krarup og Peter Juel Jensen.

Læs mere

Interview: CMS i Weekendavisen om nyt forsvarsbudget

14. august 2017

På baggrund af rapporten ”Rørte vande – Europæisk sikkerhed og dansk forsvar i en opbrudstid” , udtrykker Breitenbauch, i et interview med Weekendavisen, at forsvarets situation er mere kompliceret end nogensinde. 

Læs mere

Ny artikel: Et kritisk blik på maritim kapacitetsopbygning

09. august 2017

I en ny artikel i African Security Review, kaster seniorforsker Katja Lindskov Jacobsen et kritisk blik på den aktuelle maritime kapacitetsopbygning i Guineabugten.

Læs mere

Ny artikel: Hvor effektiv er 'truslen om Haag'?

08. august 2017

I sommeren 2014 igangsatte Israel en militær offensiv mod Gazastriben. Palæstina svarede igen med truslen om at inddrage Den Internationale Straffedomstol. En ny artikel af Ph.d. og tidligere forskningsassistent Marc Schack undersøger den valgte strategi.

Læs mere

Klumme: Der er ingen klar ansvars- og arbejdsdeling i amerikansk udenrigspolitik

07. august 2017

I vicecenterleder Kristian Søby Kristensens klumme i Jyllandsposten er hovedbudskabet, at udenrigspolitikken i USA er præget af forskelligartede dagsordener. Konkurrerende aktører og netværk forsøger at tilkæmpe sig magten over, hvilken linje udenrigspolitikken skal have.

Læs mere

Ny artikel: Fingeraftryk og irisskanninger som voksende biomagtfaktor

02. august 2017

Indhentning af biometriske data – fingeraftryk, irisskanninger og ansigtsgenkendelse – bliver en stadig mere udbredt praksis i UNHCR-regi. Men hvad sker der, hvis registrene komme andre aktører i hænde?

Læs mere

Ny rapport: Udfordringer i udviklingen af NATO’s partnerskabspolitik

10. juli 2017

Selvom NATO siden 2014 har fokuseret mange af sine aktiviteter på afskrækkelse og kollektivt forsvar, har ændringerne i det sikkerhedspolitiske miljø i Europa også givet partnerskabspolitikken skiftende og stigende betydning.

Læs mere

CMS deltog på årets Folkemøde

30. juni 2017

Igen i år deltog en række af Center for Militære Studiers forskere og militæranalytikere i årets Folkemøde på Bornholm.

Læs mere

Ny publikation: Dansk alliancepolitik i et globalt perspektiv

30. juni 2017

Kristian Søby Kristensen og Kristian Knus Larsen udgiver et kapitel om Danmarks alliancepolitik med fokus på forholdet til USA i antologien ”Global Allies – Comparing US Alliances in the 21st Century”.

Læs mere

Konference: Dansk forsvar i en brydningstid

15. juni 2017

Til efteråret skal der indgås et nyt forsvarsforlig. Men hvilke trusler og tendenser tegner sig for dansk forsvars- og sikkerhedspolitik, og hvordan skal vi håndtere dem? Hvordan sikrer vi, at både forsvarets personel og teknologi er i stand til at løfte fremtidens opgaver?

Læs mere

Ny rapport: Specialoperationer og international terrorisme

15. juni 2017

CMS udgiver ny rapport "Specialoperationer og international terrorisme - Anvendelsesmuligheder og implikationer".

Læs mere

Seminar: Eksperter mødtes til debat om stabilisering

13. juni 2017

Tirsdag mødtes repræsentanter fra forskellige dele af forsvarets struktur til seminar om struktur og processer for stabilisering.

Læs mere

CMS på Folkemødet 2017

12. juni 2017

Traditionen tro kan du møde en række af Center for Militære Studiers forskere og militæranalytikere på årets Folkemøde på Bornholm.

Læs mere

Ny CMS-rapport: Rørte vande

07. juni 2017

CMS udgiver ny rapport "Rørte vande - Europæisk sikkerhed og dansk forsvar i en opbrudstid" om betingelser og balancer i dansk forsvarspolitik.

Læs mere

Ny CMS-rapport: Orden og afskrækkelse

02. juni 2017

CMS udgiver ny rapport "Orden og afskrækkelse - Vestens håndtering af Rusland efter annekteringen af Krim" om Ruslands udfordring af den europæiske sikkerhedsorden. 

Læs mere

Ny CMS-rapport: Det nordisk-baltiske forsvarssamarbejde

24. maj 2017

En ny rapport med titlen "Options for Enhancing Nordic–Baltic Defence and Security Cooperation -An Explorative Survey" stiller skarpt på mulighederne for håndtering af en forringet sikkerhedssituation i det nordisk-baltiske område. 

Læs mere

Centerets årsrapport er nu udgivet

24. maj 2017

Læs om Center for Militære Studiers virke i 2016 i denne nye udgivelse, der beskriver det forgangne års forskning i og formidling af dansk forsvars- og sikkerhedspolitik.

Læs mere

CMS søger studenter

15. maj 2017

Har du, eller er du ved at tage en samfundsvidenskabelig eller anden relevant universitetsuddannelse - og har du lyst til at arbejde på en centralt placeret universitetstænketank med tråde ud i dansk og international politik?

Læs mere

CMS co-hosts a workshop on conflict and space

03. maj 2017

Last Friday, Centre for Military Studies co-hosted an international workshop ‘Conflict and Space: A Concept in Transition’ in cooperation with the  Centre for International Law, Conflict and Crisis.

Læs mere

Rapport om FN's reformproces udgives på engelsk

28. april 2017

Rapporten er udarbejdet af seniorforsker Katja Lindskov Jacobsen og ph.d.-stipendiat Troels Gauslå Engell og opridser de vigtigste udfordringer og muligheder ved den begyndende reformproces af FN’s fredsarbejde.

Læs mere

’Problemet med varselsskud er, at der skal være mulighed for eskalation’

10. april 2017

Var det amerikanske missilangreb på det syriske regimes luftbase i sidste uge, udtryk for et fornyet amerikansk engagement i den syriske borgerkrig på længere sigt, eller blot en symbolsk advarsel? Hvilke militære kort har Trump overhovedet på hånden hvis han ønsker at markere sig yderligere i konflikten – og hvordan vil Rusland reagere?

Læs mere

CMS afholder seminar om Grønlandskortet

06. april 2017

Fire oplægsholdere diskuterede, om Arktis bør være Danmarks nye udenrigspolitiske satsningsområde, og hvorvidt Rigsfællesskabet er gearet til at være en ’arktisk stormagt’. 

Læs mere

CMS-forsker gæster baltisk forsvarskonference

05. april 2017

Seniorforsker ved Center for Militære Studier Dr. Gary Schaub talte om hybrid maritim krigsførelse i Østersøen, og præsenterede mulige tiltag, som landene i regionen i fællesskab kan tage for at reducere medfølgende risici.

Læs mere

Halter Danmark bagud i Arktis?

05. april 2017

Jon-Rahbek Clemmensen gæstede i går DR Deadline for at præsentere sin analyse af Grønlandskortets rolle i Danmarks udenrigspolitiske relation til USA.

Læs mere

Trusler mod NATO’s nordlige flanke

04. april 2017

Østersøen har flere svage punkter, hvor Rusland kan teste Vestens beslutsomhed.

Læs mere

Hvad betyder valget af Trump for nordisk sikkerhedspolitik?

03. april 2017

Ny artikel af Henrik Breitenbauch: ”Det store nordiske rum: Trump, Putin og geopolitikkens uafvendelighed". 

Læs mere

Kan kunst og humor blive Syriens redning?

15. marts 2017

Hvilken rolle spiller kunst og humor i forbindelse med krigen i Syrien?  Helle Malmvig fortæller i Politikens kronik om borgerkrigen i Syrien – med kunst og kreativ aktivisme i fokus.

Læs mere

CMS Hosts Nordic-Baltic Defence and Security Cooperation Workshop

10. marts 2017

On Thursday March the 9th, Centre for Military Studies hosted a workshop on defence cooperation in the Nordic-Baltic Region, bringing together experts from nine countries around or near the Baltic Sea. 

Læs mere

CMS udgiver rapport om effektiv udnyttelse af lokale resurser i det arktiske område

28. februar 2017

En ny rapport med titlen ’Utilising Local Capacities’ udarbejdet af Andreas Østhagen, seniorforsker ved The Arctic Institute, stiller skarpt på håndteringen af potentielle maritime kriser i det Arktiske område. Rapporten fokuserer på hvilke typer af resurser der findes i arktiske samfund, og hvordan de nationale myndigheder vil kunne udnytte dem yderligere.

Læs mere

CMS udgiver rapport om autonome våbensystemer

24. februar 2017

En ny rapport med titlen ’In, On, or Out of the Loop’ udarbejdet af seniorforsker Gary Schaub Jr. og militæranalytiker Jens Wenzel Kristoffersen stiller skarpt på militære våbensystemers stigende evne til at udføre funktioner autonomt.

Læs mere

Bring Europas finansministerier ind i geopolitikken

17. februar 2017

Hvis ikke Danmark og en række NATO-lande i Europa præsenterer konkrete planer for at øge deres forsvarsbudgetter inden årets udgang, vil USA "moderere" sine forpligtelser til alliancen. Sådan lød advarslen fra USA's forsvarsminister, James Mattis, på denne uges møde blandt NATO's forsvarsministre. War on the Rocks bringer i dag et indlæg af centerleder, Henrik Breitenbauch, som analyserer udviklingen i de europæiske landes forsvarsbudgetter.

Læs mere

Trudeau reducerer flyvevåbnets kapabiliteter

17. februar 2017

Gary Schaub og Richard Shimooka forudser, at den canadiske beslutning om at købe F-18 kampflyet vil hæve prisen på F-35.

Læs mere

Flyt NATO til Washington

09. februar 2017

NATO bør flytte sin Allied Command Transformation fra Norfolk til Washington, lyder det fra Magnus Nordenman og Henrik Breitenbauch i dette indlæg.

Læs mere

Center for Militære Studier får igen tildelt en topplacering på global ranking af tænketanke

27. januar 2017

Center for Militære studier er i år placeret som nummer 21 ud af 110 af verdens førende internationale tænketanke på det forsvars- og sikkerhedspolitiske område. CMS har været med helt fremme i de seneste fire rankings, hvor eksperter vurderer tænketanke på baggrund af kvalitet, omdømme og indflydelse. Den gode placering CMS igen i år har fået, cementerer centerets evne til at producere forskning af høj international kvalitet, samt at mindske afstanden mellem forskningsverden og de politiske beslutningstagere. 

Læs mere

CMS udgiver sit årlige 'Sikkerhedspolitiske barometer'

16. januar 2017

CMS har for fjerde år i træk udgivet sit 'Sikkerhedspolitiske barometer', der tager pulsen på dansk udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik ved indgangen til 2017.

Læs mere

CMS udgiver rapport om militære bidrag til national terrorbekæmpelse

30. december 2016

Læs rapportens komparative analyse af modellen for samarbejde mellem politi og forsvar i Danmark, Norge, Storbritannien og Frankrig her.

Læs mere

Ny rapport beskriver militære operationer i urbant terræn

29. december 2016

Læs Center for Militære Studiers rapport om tendenser og udfordinger for militære operationer i urbant terræn.

Læs mere

Ny CMS-rapport om forbedring og fornyelse af FN’s fredsarbejde

21. december 2016

Center for Militære Studier udgiver en ny rapport, der opridser de politiske og praktiske udfordringer ved den begyndende reformproces af FN’s fredsarbejde.

Læs mere

Skal vi undgå et dansk Bataclan, bør vi lære af udlandet

15. december 2016

Bataclan-teatret i det østlige Paris den 13. november 2015: ”Soldaterne havde hverken mandat til eller ordre om at rykke ind (…) Soldaterne blev derfor uden for teatret, og man måtte i stedet vente en halv time på, at politiets specialuddannede betjente ankom og overtog operationen. Imens dræbte terroristerne 89 mennesker.”
Bataclan-tragedien er med andre ord et vidnesbyrd om, at tab af menneskeliv ...

Læs mere

CMS søger studenter og videnskabelige assistenter

14. december 2016

Har du lyst til at arbejde på en centralt placeret universitetstænketank med tråde ud i dansk og international politik? Vi søger nye studenter og videnskabelige assistenter til Center for Militære Studier.

Læs mere

Partnerskab kræver lederskab

13. december 2016

”Ingen der påtager sig ansvaret for at drive partnerskabspolitikken fremad på NATO’s agenda," lyder det fra Laura Schousboe i dagens Ræson.

Læs mere

Grønne løsninger på militære udfordringer vinder indpas

09. december 2016

Hør Orientering på P1, hvor Kristian Knus Larsen fortæller om grønne løsninger på fremtidens forsvar.

Læs mere

Hvem er USA's nye forsvarsminister?

07. december 2016

P1 Morgen interviewede i lørdags CMS’ Henrik Breitenbauch, og du kan blandt andet høre, hvorfor Mattis betegnes som en intellektuel soldat.

Læs mere

Klare prioriteringer i regeringens sikkerhedspolitik?

30. november 2016

”Strategien har potentiale til at forandre den måde, vi laver sikkerhedspolitik på i Danmark," lyder det fra centerleder Henrik Breitenbauch på Altinget.dk, hvor han tager temperaturen på sikkerhedspolitikken i det nye regeringsgrundlag.

Læs mere

Har 1800 tallets Napoleon III noget tilfælles med kommende præsident Trump?

29. november 2016

I en ny artikel præsenterer James Der Derian et nyt perspektiv på den kommende amerikanske præsident ved at undersøge hvordan det lykkedes Napoloen III at genindføre kejserdømmet i Frankrig, kun få år efter at han ellers var kommet til magten som folkevalgt præsident. 

Læs mere

Dansk bidrag til missilskjold er ikke længere på Natos ønskeliste

22. november 2016

Som reaktion peger militæranalytiker Hans Peter Michaelsen på muligheden for atudskyde indkøbet af radarer til missilforsvaret for i stedet i første omgang at fokusere på luftværnsmissiler.

Læs mere

Nordisk forsvarssamarbejde på programmet

21. november 2016

Hvor står det nordiske forsvarssamarbejde i dag ? Og hvad er perspektiverne for fremtiden?

Læs mere

Hvad betyder Trump for sikkerhedspolitikken?

16. november 2016

Hør Henrik Breitenbauch analysere mulige konsekvenser af det amerikanske præsidentvalg i Radio 24Syvs programmer ’Det Røde Felt’ og ’Cordua og Steno’.

Læs mere

Artikel: Straffedomstolens kreative juridiske metode

16. november 2016

I en ny artikel undersøger Marc Schack fra Center for Militære Studier og Astrid Kjeldgaard Pedersen fra Center for International Ret, Konflikt og Krise Den Internationale Straffedomstols praksis i forhold til højrangerende tiltaltes immunitet.

Læs mere

Hvad skal USA’s allierede forvente af præsident Trump?

15. november 2016

NATO’s største udfordring er Trumps opfattelse af, hvad Putin er ude på. Det udtaler centerleder Henrik Breitenbauch til den amerikanske avis CS Monitor.

Læs mere